İspanya Öğrenim Vizesi (Tek Dönem – Erasmus)

Hakkında doğru bilgiye tek bir sayfada erişmenin mümkün olmadığı, buna rağmen randevu tarihiniz geldiğinde sizden evrakları belli bir sıraya dizilmiş şekilde istedikleri, İspanya Öğrenim Vizesi hakkında edindiğim tüm bilgileri bu yazımda toplayacağım.

Her şeyden önce eğer gidiş tarihiniz belli ise bu tarihten en az 1 ay öncesine kadar vize başvurunuzu yapmış olun. Uzun dönem(90 günden fazla) vize başvuruları yalnızca Ankara Büyükelçiliğinden ve İstanbul Başkonsolosluğundan gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla VFS şubelerinden başvuruda bulunmamız mümkün değil.  Bu da yoğunluğa neden olabiliyor. Belgelerimizin değerlendirilmesi 7 – 25 gün arası sürebiliyor. Özellikle ikinci dönem için başvuracak olanlar daha çabuk davranmalılar. Eğer noel, christmas dönemine denk gelirseniz yoğunluk olabiliyor. 15 Aralık da tüm belgelerimi tamamlamama rağmen Aralık ayı için randevu alamadım. Tüm belgeleri toparlamayı beklemeyin. Elinizde kabul mektubunuz ve hibe yazınız var ise randevunuzu alın geri kalan belgeleri toparlaması 3 gününüzü almayacaktır.

Vize için ikametinizin bulunduğu il hangi birimin sınırlarında yer alıyor ise oradan başvurmanız gerekiyor.

  • Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı bölgeler:  
  • Diğer illerde ikamet edenler İstanbul Başkonsolosluğu’nun sınırlarına dahil oluyor.

Gerekli belgeler Ankara Büyükelçiliğinin resmi sayfasında yer alıyor. Ankara’dan başvuracak olanlar buradaki listeyi baz alabilirler:  

İstanbul Başkonsolosluğu buradaki belgelerden bazılarına ihtiyaç duymuyor. Götürmeniz halinde ekstra bir katkısı bulunmayıp, görevli size geri veriyor. Bunlara yazımın devamında yer vereceğim.

Erasmus Koordinatörünüzle sürekli iletişim halinde olun. Gideceğiniz Üniversite’nin koordinatörü ile de mail yoluyla iletişim kurmanız faydalı olacaktır. Bu iki işlemi temel de iki önemli belge için yapıyoruz. Kabul mektubu ve hibe yazısı. Hibe yazımız hibelendireleceğiniz tutar ile kalış süreniz mutlaka içermeli. Kabul mektubunda da aynı şekilde orada bulunacağınız dönemin başlangıç -bitiş tarihleri belirtilmiş olmalı, ayrıca mutlaka imzalı ve mühürlü olmalı. Hiçbir belgenin aslına ihtiyaç duyulmuyor. Dolayısıyla vakit kazanmak adına, gideceğiniz üniversitenin koordinatöründen kabul mektubunuzu mail yoluyla iletmesini rica edebilirsiniz. Eğer bu iki belge elinizde ise randevunuzu biran önce almakta fayda var. Randevu için VFS’i arayıp uzun dönem vizeler için randevu seçeneğini tuşlamanız gerekiyor. Sırasıyla 1-2-1’i tuşlayabilirsiniz. Randevunuzu aldıysanız diğer belgeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Hepsi için ayrıntılı bilgi aşağıda mevcut.

VFS İspanya Randevu hattı: 0212 373 58 05

National Visa Formu (Aslı)

  • Schengen başvuru formu ile karıştırılmamalı Erasmus için Ulusal D Tipi Vize’ye başvuruyoruz.  indirebilirsiniz.
  • Açıklamalarda hem İngilizce hem İspanyolca forma yer verilmiş herhangi birini doldurmanız yeter
  • Forma yapıştırılması gereken fotoğraf pasaport fotoğrafından farklı boyutlarda. Bu nedenle Vize için gerekli olduğunu belirtmeniz halinde tekrar fotoğraf çektirebilir ya da pasaport için çektirdiğiniz esnada bir iki adet de vize için gerekli boyutlarda çıkarmalarını rica edebilirsiniz.
  • İstanbul için mutlaka ikinci bir telefon numarası isteniyor.

Kabul Mektubu (Fotokopi)

  • Mail çıktısı olabilir
  • İmzalı mühürlü olmalı.
  • Dönem başlangıcını ve bitişini içermeli.

Hibe Yazısı(Fotokopi)

  • Erasmus koordinatörlüğünüzden verilecek.
  • Hibe miktarı ve kalış süreniz mutlaka belirtilmeli.
  • Elektronik imzalı olmamalı.

Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kaydı Örneği (Fotokopi)

  • Bulunduğunuz ildeki Nüfus Müdürlüğünden çıkarabilirsiniz.
  • Sponsorunuz olacak kişi ile olan aile bağınızı göstermesi yeterli.
  • İstanbul için gerekmiyor.

İkametgâh İlmühaberi (Fotokopi)

  • Bulunduğunuz ildeki Nüfus Müdürlüğünden çıkarabilirsiniz.
  • İstanbul için gerekmiyor.

Pasaport ve Fotokopisi

  • Varsa eski pasaportlarınız da dahil olmak üzere asılları.
  • Kişisel bilgilerinizi içeren sayfanın ve var ise daha önce aldığınız vizeleri, giriş çıkışları gösteren sayfaların fotokopileri.

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

  • A4 e çıkarılmış olmalı .

Öğrenci Belgesi (Fotokopi)

  • İngilizce öğrenci belgesi.
  • Elektronik imzalı olmamalı.

Vize Başvuru Dilekçesi (Aslı)

  • Elde yazılmış adres ve telefon bilgilerini içeren dilekçe.
  • Tarih ve imza mutlaka olmalı.
  • İstanbul için gerekmiyor.

Uçak Bileti ve Konaklama Rezervasyonu(Fotokopi)

  • 15 günlük rezervasyon yapmanız ve çıktısını almanız yeterli. ‘dan ücretsiz alabilir ve daha sonra ücretsiz şekilde iptal edebilirsiniz. Mümkün mertebe geç iptal etmeye çalışın. Daha öncesinde iptal edildiği fark edilip başvurusu onaylanmayanların olduğu söyleniyor.
  • Uçak biletinizin çıktısı.
  • İstanbul için uçak bileti gerekmiyor.

Seyehat Sağlık Sigortası(Fotokopi)

  • Minimum 30.000 Euro teminatlı olması gerekiyor.
  • Cenaze masraflarını karşılacağına dair madde içermeli.
  • “Birbirini takip eden 90-92 gün geçerlidir.” veya benzeri bir ifade içermemeli.
  • Seyehat sigortaları genelde yukarıdaki 90-92 gün ibaresini içeriyor. Ancak Yurtdışı Eğitim Amaçlı Seyehat Sağlık Sigortası gibi isimlere sahip olan sigortalarda bu ibare bulunmuyor. Ortalama ücreti 60-80 Euro arasında değişiyor. Sigorta yetkilisine özellikle 90-92 gün ibaresini içermemesi gerektiğini ve eğitim amacıyla gittiğinizi belirtmelisiniz.

Sponsor Dilekçesi(Aslı)

  • Ebeveynlerinizden birinin, oğlumun-kızımın İspanya’da bulunacağı süre zarfında tüm maddi manevi ihtiyaçları tarafımdan karşılanacaktır şeklinde bir dilekçe yazması gerekiyor.
  • Dilekçe de adres, telefon bilgileri yer almalı.
  • Tarih ve imza mutlaka olmalı.
  • Sonrasına iliştireceğiniz maddi durum belgelerini “Ekler:” şeklinde sıralı olarak belirtmeniz faydalı olacaktır.

Örnek:

Ekler:

  • Sigorta Giriş Bildirgesi
  • Son 4 aya ait sigorta prim ödemeleri
  • Son 4 aya ait maaş bordrosu
  • Maaş hesabına ait hesap cüzdanı
  • Emekli maaşına ait hesap cüzdanı
  • Vadesiz hesap cüzdanıS
  • Ev tapusu
  • …..

gibi sıralayabilirsiniz.

Sponsor’a ait SGK Giriş Bildirgesi (Fotokopi)

  • İşyerinden onaylı olmalı

Sponsor’a ait Maaş bordrosu ve sigorta prim ödemeleri (Fotokopi)

  • Son 4 aya ait sigorta prim ödemelerini gösterir belge (Onaylı olmasına gerek yok)
  • Son 4 aya ait maaş bordrosu

Sponsor’a Mal Varlıkları (Fotokopi)

  • Varsa tapu ve ruhsat

Sponsor’a ait Hesap Cüzdanları (Fotokopi)

  • Maaş hesabına ait son 4 aylık hareketleri gösteren hesap cüzdan’ı
  • Varsa emekli maaşı hesap cüzdanı
  • Vadesiz bir hesapta belli bir mitar para gösterilmesi de gerekiyor. Miktar hakkında ayrıntılı bilgi yok ancak 5000 – 6000 TL üzeri olması yeterli olacaktır.

Önemli:  Son maddedeki hesap vadesiz olmalı. Vadeli hesapta gösterilen birikim kabul edilmeyebiliyor.

Gözden kaçan eksik evrağınız olursa ya da kabul edilmeyen bir belge olursa konsolosluk size aynı gün içinde tekrar randevu veriyor ve tamamlayıp getirebiliyorsunuz. Ben bu belgeler ile tek seferde başvurumun kabulünü sağladım. Eksik belgeye kalmadım. Dilerim siz de sorunsuz şekilde işlemlerinizi tamamlarsınız. Süreçle ilgili tüm sorularınızı yorum olarak yazabilir ya da iletişim sekmesi altından doğrudan ulaştırabilirsiniz.


Yorumlar


21.temmuzda vize başvurusu yaptık. Herşey tamam. Bugün 29.ağustos hala haber yok. 26. Ağustostan ispan vize başlangıcımız. Ve üniversite eylül 2 de açılıyor. Ne yapabilirim acaba.


Merhaba, durum söylediğiniz gibiyse bir problem olduğu aşikar.. maksimum 20 gün içerisinde sonuçlanması gerekiyordu başvurunuzun. Konsoloslukla iletişime geçmeyi denediniz mi? Benim başvurumun sonuçlanması 1 hafta sürmüştü.


Merhaba, okulumdan gelen kabul mektubunda okul yurdunda konaklayacağımız yazıyor. Bu durumda yine de 15 günlük rezervasyon yaptırmam gerekli mi? Teşekkürler :)


Merhaba, Hayır bu durumda yurtta konaklayacağınızı belirten belgeyi sunmanız yeterli olacaktır. 


Sosyallik konusunda sıkıntılarım var önce yunanlılar la mı arkadaş olmalıyım yoksa italyanlarla mı?


Teşekkürler :)


@AmerigoVespucci: Benim gittiğim üniversitede Erasmus öğrencilerinin yarısı İtalyandı. İstemesenizde kaynaşıyorsunuz. Tek sorun dil yakınlığından dolayı İspanyolca'yı çok kısa sürede çözüyorlar. O konuda biz geri kalıyoruz biraz. Yunanlılar ile muhabbetler genellikle kahve size mi ait bize mi? Yoğurt sizin baklava bizim gibi oluyor. Ama onun dahi keyfi ölçülemez. Bol bol eğlenin kurabildiğiniz kadar fazla kişiyle etkileşim kurun. Kıymetini bilin. Döndükten sonra size soru sorduklarında benim gibi duygulanarak cevaplar yazarsınız :)


@aytekinsatiroglu : Rica ederim. Bol bol eğleneceğiniz, bol bol gezip tozacağınız keyifli bir dönem dilerim. Yolunuz açık olsun.


Merhaba... 

Ben bu belgelerin hepsini tamamladım fakat başka sitelerde 180 günden fazla kalacaklar için tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık raporu ve adli sicil belgesi de isteniyor, üstelik bu belgelerin noterde tasdik ettirilip la haye apostili vurdurulması isteniliyor diyor... Aynı zamanda sponsor dilekçesinin noterden tasik ettirilmesine ve tercüme edilmesine gerek var mı yok mu bilemiyorum ve son maddedeki vadesiz hesap döviz hesabı olabilir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim...


@Cantekin: Merhaba, bu yazıda yazılanlar bir dönem gidecekler icin geçerlidir. (Yani 6 ay 180 günden az konaklama durumunda) eğer iki donem için başvuruyorsanız bahsettiğiniz belgelerin istenme olasılığı yüksek. Vadesiz olduğu takdirde döviz hesabının problem olacağını düşünmüyorum.


DEVAMINI GÖRÜNTÜLE
Yorum yapabilmek için: Giriş Yap Kayıt Ol